Mattojen pesu painepesurilla

  • 24 Jun, 2024

Matot likaantuvat hyvin helposti.

Mattojen peseminen on yksi kesän tärkeimpiä asioita. Keväällä tulee miettineeksi, että pitäisikö matot pestä käsin, painepesurilla vai veisikö ne pesulaan pestäväksi. Jos aiot pestä ne itse, niin alkukesä on siihen parasta aikaa, sillä loppukesästä yökaste tuli kiusaamaan kuivatusta. Mattojen pesu painepesurilla on tullut yhä suositummaksi, mutta onko se tapa, joka on kaikkein paras? Katsotaan tarkemmin, miten eri tavat vaikuttavat mattoon itseensä.

Viemäröinti ja mattojen pesu painepesurilla

Tärkeintä mattojen pesussa on huomioida, että pesupaikka on viemäröity. Jos näin ei ole, niin silloin sinun on varmistuttava siitä, että pesuvesi imeytyy maahan. Maan on kyettävä suodattamaan vesi kunnolla ja samalla on kuitenkin pidettävä huolta siitä, että bakteerit, lika ja fosfaatit eivät pääse vesistöihin.

Mattojen pesu painepesurilla on siinä mielessä hyvä ratkaisu, että ergonomia tulee otettua huomioon. Tosin välttämättä jokainen matto ei sovellu materiaaliensa puolesta painepesuun ja se pitää tarkistaa ennen pesun aloittamista. Paine ei saa rikkoa maton rakennetta.

Paineella peseminen on puolustettavaa, sillä se on nopeampaa. Silloin jää aikaa muullekin tekemiselle. Voit vaikka katsoa, mitä Euteller Casinot tarjoavat vapautuneen ajan viettämiseksi.

Ympäristöystävällinen pesuaine

Pesetpä mattosi käsin tai painepesurilla, kannattaa aina valita pesuaine, joka on ympäristöystävällinen. Se säästää luontoa ja se on otettava huomioon, vaikka mattojen pesu painepesurilla olisikin vaihtoehtosi. Lisäksi on huomioitava se, että pesuainetta ei kannata käyttää kohtuuttomia määriä.

Kun olet kastellut maton, niin pesuaineen kannattaa antaa vaikuttaa jonkin aikaa. Silloin se pääse vaikuttamaan syvemmälle matossa ja irrottaa myös lian paremmin. Jos matossa on lisäksi todella hankalia tahroja, kannattaa ne käsitellä jo etukäteen.

Jos pesuainetta käyttää liikaa, sitä on hankala saada huuhdeltua kunnolla. Matto ei saa tuntua liukkaalta huuhtelun jälkeen. Käytännössä se tarkoittaa, että matossa on edelleen jäämiä pesuaineesta.

Mattojen pesu painepesurilla muutamia kikkoja

Mattojen pesu painepesurilla onnistuu hyvin silloin, jos sinulla on käytettävissä jonkinlainen ritilä, jonka päälle maton asetat. Erinomainen vaihtoehto on vanha heteka, mutta niillä on valitettavasti taipumus ruostua, jolloin siitä saattaa tarttua mattoon ruostetta.

Ritilä on hyvä, koska silloin likainen vesi mene suoraan maton läpi eikä jää maton toiselle puolelle. Tärkeää on myös pestä matot kuteiden suuntaisesti unohtamatta hapsuja sekä reunoja. Räsymatot on pestävä aina molemmilta puolilta. 

Miten matot kuivatetaan parhaiten?

Kesä tietysti kuivattaa matot nopeasti, mutta on silti muistettava, että aurinko myös haalistaa värejä. Matot on hyvä kuivattaa varjoisassa paikassa sekä käännellä ja ravistella niitä kuivumisen aikana. Sinun on myös hyvä varmistaa, että valuva vesi ei värjää mattoa. Siksi onkin tärkeää perehtyä ennen pesua siihen, lähteekö värit pesun yhteydessä.

Parasta onkin, jos maton saa kuivumaan raitojen sekä kuteiden suuntaisesti. Silloin tulee vähiten harmia valuvasta vedestä. Älä myöskään päästä mattoa kastumaan pesun jälkeen kuivatuksen yhteydessä, sillä se pitkittää kuivumisaikaa varsin paljon.

Toimenpiteet ennen mattojen pesua painepesurilla

On aivan sama, pesetkö matot käsin tai painepesurilla vai vietkö sen pesulaan, niin sinun on tampattava tai imuroitava matto huolellisesti. Kaikki irtoroskat on saatava pois häiritsemästä itse pesua. Kaikkein vähiten ne häiritsevät pesua painepesurilla, mutta käsinpesussa ne ovat inhottavia.

Lisäksi sinun on vietävä matto pesulaan, jos sitä ei saa pestä vedellä. Silloin on ehdottomasti parempi, että ammattilainen poistaa siitä likatahrat sekä hoitaa pesemisen ilman vettä. Jos sinulla ei ole paikkaa kuivattaa mattoja, pesula hoitaa myös kuivatuksen. 

Jos matto kaikista neuvoista huolimatta on pilalla, niin saat sisustustuotteita netistä ja voit valita meiltä uudet matot.